Welbevinden in het bos

Hoe kunnen we de natuur laten bijdragen aan het welbevinden van mensen?

Inleiding

Het idee is om een 5-tal mindfullness wandelingen te organiseren in het bos, waarbij elke paar honderd meter een nieuwe gedachte meegegeven wordt aan de wandelaar. Die gedachtes worden vormgegeven via augmented reality (A/R) om ervoor te zorgen dat de wandelaar de gedachte niet alleen leest, maar ook hoort, zet en voelt. De wandelingen zijn toegankelijk via een app 'Ons Bos'. Het downloaden van de app is gratis, maar voor wandelingen moet een klein bedrag worden betaald. De app is geschikt voor allerlei soorten routes door het bos. Het is de bedoeling om een diversiteit aan thema-routes aan te bieden. Naast het thema mindfullness zijn we op dit moment ook bezig met A/R-routes met de thema's sport, fotografie, natuureducatie en cultuurhistorie. Ook zal er een website komen waarmee een community van gelijkgestemden wordt gebouwd. Mensen die op zoek zijn naar medewandelaars kunnen elkaar hier vinden en zaken delen.

 

Omschrijving Project

Mindfulness biedt in onze huidige maatschappij, waarin stress, druk en prestatiedrang hoogtij vieren, een mogelijkheid om terug te keren naar de basis van het leven, waarin aandacht voor het huidige moment centraal staat. Door bewuste aandacht te geven aan het huidige moment, verdwijnen gedachten over het verleden of de toekomst naar de achtergrond. Stress, piekeren, angst, verdriet of zelfs pijn worden hierdoor gereduceerd. De geestelijke gezondheid neemt toe. De natuur vormt voor veel mensen een mogelijkheid om de drukte en pressie van alledag even te ontvluchten. De natuur houdt zich niet bezig met anticiperen, analyseren, piekeren en andere denkprocessen over verleden en toekomst. De natuur is altijd aanwezig in het huidige moment. De combinatie van mindfulness en natuur biedt daarom kansen om mensen bewust te maken van waar het werkelijk om gaat in het leven. Zij kunnen tijdens de wandeling voor een moment het leven ten volle beleven, waardoor stress reduceert en het leven van alledag gemakkelijker wordt.

De app biedt wandelaars de mogelijkheid om kennis te maken met mindfulness, zonder dat ze daarvoor een training nodig hebben. De wandelingen worden met behulp van augmented reality zodanig opgezet, dat de wandelaar de natuur direct op een nieuwe en intensere manier beleeft, wat tevens uitnodigt tot frequentere bezoeken aan het bos. Als bijkomend effect zal (nog meer) waardering en een dieper respect ontstaan voor de natuur. Als blijkt dat de mindfulnesswandelingen voldoen aan een vraag, kunnen ook wandelingen worden toegevoegd speciaal gericht op kinderen. Jonge kinderen zijn van nature mindful, maar naarmate zij ouder worden en mee gaan draaien in de maatschappij verliezen zij deze aangeboren vaardigheden. Door speciaal op kinderen gerichte wandelingen te bieden, wordt hen de mogelijkheid geboden het contact met deze vaardigheden te behouden en verstevigen. Ouders kunnen de verwonderingen door de ogen van hun kinderen ervaren, waardoor zij het bos intenser beleven en tegelijkertijd hun van nature aanwezige vaardigheden weer aan te boren.

Inmiddels wordt er parallel gewerkt aan een aantal andere A/R-wandelingen die medio 2015 beschikbaar moeten komen voor het gebied Groote Heide. Al de wandelingen zullen terug te vinden zijn in de gratis app ‘ons bos’. Op dit moment wordt gewerkt aan de thema’s sport, fotografie, natuureducatie en cultuurhistorie.

 

Verwachte output/Gevraagde input

Er wordt een app ontwikkeld (genaamd: ‘ons bos’) voor iOS en Android waarin augmented reality (A/R) wandelingen kunnen worden ondergebracht. Daarnaast wordt er een website gekoppeld aan de app met gelegenheid om verslagen en andere content van gebruikers te publiceren/delen. Verder wordt er een 5-tal (A/R) mindfulness wandelingen opgeleverd. Omdat de broncode van de app ‘ons bos’ mede eigendom is van de coöperatie kan iedereen zijn/haar eigen A/R-wandeling ontwikkelen en toevoegen aan de app. Initiatieven hiervoor zijn welkom.

Wie zit hier achter?

  • Has van Helvoort
  • Natasja Paulssen
  • Dutch Rose Media BV
Terug naar overzicht