Theater Budel-Dorplein wordt hersteld

Hoe kunnen we het theater in de Cantine, gelegen in Budel-Dorplein, in ere herstellen?

Inleiding

De “Cantine” is een bekend historisch gebouw, gelegen in Budel-Dorplein. Het gebouw vindt zijn oorsprong in 1892 tijdens het ontstaan van de Zinkfabriek en het daaraan gekoppelde dorp, Budel-Dorplein.

De “Cantine” staat op de monumentenlijst en heeft gediend als woon, ontspanning en activiteitencentrum voor de bewoners. Het ontspanningsgebouw is in 1952 verbouwd tot theater. Later is de “Cantine” verkocht en tegenwoordig functioneert het gebouw als AZC.

Het theater heeft in het verleden veel belangstelling gehad. Dit wordt o.a. bewezen door dat in de jaren 50 en 60 optredens werden verzorgd door landelijke cabaretgroepen. Het diende daarnaast als bioscoop. Ook werden er platen opgenomen voor en door diverse bekende artiesten die onder de hoede stonden van Johnny Hoes. “Doordeweeks” was de benedenfoyer een drukbezocht café.

 

Het project

De stichting Rehabilitatie Cultureel Erfgoed Parels van Dorplein wil het theater gelegen in de Cantine in ere herstellen. De ruimte is nog beschikbaar als theater en deze kan voor meerdere doelen gebruikt worden.

Het doel is het theatertje  herstellen en het weer te openen voor publiek. De stichting heeft hiervoor meerdere gesprekken gevoerd met de eigenaar van het pand en mag het theater herstellen en in beheer, gebruiken.

Het theater kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld: lezingen, concerten, partijen, feesten en toneelvoorstellingen.

 

Verwachte output/gevraagde input

Het theater wordt  hersteld door o.a. een aantal vrijwilligers en door sponsoren. Op die manier wordt het Cultureel erfgoed behouden en gebruikt . Het draagvlak voor dit project is buitengewoon groot. De beleving is uniek vanwege de bijzondere akoestiek  en de authentieke uitstraling.

Terug naar overzicht