Van Ons Bos naar Rome

Van Ons Bos naar Rome

14 april 2016

Een beetje hulp leid tot iets fantastisch! Coöperatie Streekontwikkeling Boven-Dommel heeft vouchers beschikbaar voor initiatiefnemers in het gebied De Groote Heide. Dit is een subsidie voor duurzame en innovatieve projecten die bijdragen aan het gebied. In dit artikel lees je waar een voucher toe kan leiden. Wij hebben als voorbeeld de Ons Bos app van Dutch Rose Media gekozen en hiervoor hebben wij Natasja Paulssen, Creative Director, geïnterviewd. De app wordt steeds uitgebreider en er wordt nog steeds aan gewerkt. Lees snel verder!

De Ons Bos App

Het is begonnen met de aanvraag voor een voucher door Irene Timmers van Praktijk Spelendwijs voor het ontwikkelen van een app met daarin mindfullnessroutes in De Groote Heide. Irene ging op zoek naar passende inhoud en de techniek is ontwikkeld door Dutch Rose Media (Dutch Rose). Er werden zo Augmented Reality wandelroutes gemaakt die ervoor zorgen dat de wandelaar helemaal tot rust komt. Je ontvlucht de stress en je krijgt meer waardering voor de natuur.

De app wekte de interesse van Staatsbosbeheer. Zij waren op zoek naar een manier om mensen meer te betrekken bij het bos en vroegen Dutch Rose de app verder uit te breiden. Dit is gebeurd onder de toepasselijke naam “Ons Bos”. De naam benadrukt dat het bos van ons allemaal is.  Met de app komen er niet enkel meer bezoekers in het bos, je creëert extra betrokkenheid door het samen ontwikkelen van nieuwe wandelingen voor de app. Beide ideeën/initiatieven sloten mooi aan bij de ambitieven ‘Slim Bos’, waarbij de Coöperatie probeert meer beleving en innovatie in het buitengebied te krijgen.

Verdere ontwikkelingen

Na de introductie van de Ons Bos app zijn er steeds meer mogelijkheden toegevoegd. Er is een app ontwikkeld door Dutch Rose met Augmented Reality wandelroutes in Eindhoven: EHV Walks. De app kan al worden gebruikt, maar er wordt nog gewerkt aan de mogelijkheid om wandelaars zelf routes te laten toevoegen.

Steeds meer partijen zagen mogelijkheden en wilden hier gebruik van maken. Daarom werd een opdracht gegeven door de gemeenten Nuenen, Geldrop, Heeze-Leende en Mierlo. Zij wilden graag een app met Augmented Reality routes waarbij ook een lijst met lokale ondernemers is toegevoegd. Op deze manier kan de gebruiker van de app meteen zien wat er allemaal op dat moment in de buurt is, zoals bijvoorbeeld horecagelegenheden.

Ook vanuit Vught had men interesse en gaf een opdracht voor het creëren van een app om op een meeslepende manier verhalen te vertellen over de stad door middel van Augmented Reality (Knooppunt Vught). De app heeft filmpjes die zijn ontwikkeld in een professionele green screen studio. De mogelijkheid om filmpjes en personen die verhalen vertellen in de app te laten zien is sterk verbeterd. Bij het maken van de filmpjes zijn lokale toneelverenigingen betrokken. Dit zorgt voor meer lokale betrokkenheid. Deze techniek is ook toegepast bij het maken van de Water Route in de Gemeente Cranendonck voor de Ons Bos app.

De ambities blijven niet binnen Nederland. Travel Guide Stedenman gaf de opdracht om een app te ontwikkelen voor rondleidingen door grote Europese steden, zoals bijvoorbeeld Rome. Hiervoor moeten nieuwe technieken worden ontwikkeld omdat dit project veel grootschaliger is. Er zijn al nieuwe en grotere kaarten ontwikkeld en er wordt nu gewerkt aan het aanbieden van de routes in meerdere talen.

Conclusie

Zo zie je dat een kleine stimulans vanuit de Coöperatie voor een project kan leiden tot een steeds verder groeiend product. Natasja is zeer enthousiast over de vele toekomstige toepassingsmogelijkheden. “De techniek biedt mogelijkheden, maar het zijn de verhalen en de inhoud die het leuk maken”, aldus Natasja.

Het komend jaar gaat Dutch Rose met name insteken op de promotie van de Ons Bos app. Er zijn flyers en displays beschikbaar voor ondernemers en organisaties die graag als aanbieder van de app willen gelden.

Bent u een ondernemer in gebied de Groote Heide en heeft u interesse? Wilt u meer informatie? Of wilt u een nieuwe themaroute inbrengen in de Ons Bos app? Neem dan gerust contact op via info@bovendommel.nl

Terug naar overzicht