OPROEP: Pluk jij je buurt in Brabant?

OPROEP: Pluk jij je buurt in Brabant?

19 april 2016

Enthousiaste buurt in Brabant gezocht!

Wil jij een groener uitzicht, met je handen in de aarde, je eigen bloemen plukken of samen groenten oogsten? Is er in je buurt een onbenutte plek die vraagt om aandacht? Wil je samen met je buren of collega’s een nieuwe buurttuin organiseren in Brabant? Dan is Pluk je Buurt van NatuurSUPER iets voor jou!

NatuurSUPER introduceert Pluk je Buurt, een nieuw programma waarbij we 10 (nieuwe) buurttuin initiatieven in Brabant helpen om op te starten. NatuurSUPER heeft veel ervaring met het opzetten van buurttuinen op onbenutte plekken en hebben een speciale methode ontwikkeld om dit van wens naar werkelijkheid te realiseren.

Vanaf najaar 2016 tot eind 2017 gaan we samen met de tien locaties aan de slag, waarbij er op verschillende momenten een bijeenkomst is en er tussentijds contact is via een forum waarop de locaties een profiel aanmaken. Zo leren de locaties samen en kunnen elkaar helpen of samen optrekken.

Een groene buurt maak je zelf

Terreinen liggen steeds vaker en langer braak. Hoe mooi zou het zijn als we deze en andere onbenutte plekken in Brabant een (tijdelijke) bestemming kunnen geven met een positieve waarde. Een plek waar mensen graag voor zorgen en waar zij plezier aan beleven. Een plek die mensen verbindt en waar alle betrokken partijen en de directe omgeving letterlijk de vruchten van plukken. Een NatuurSUPER tuin biedt precies dat. Het is de plek waar je kinderen zaadbommen maken, waar je met je buren of collega’s een oogstfeest organiseert en waar je samen letterlijk zaait en oogst.

Pluk je buurt traject

NatuurSUPER verandert samen met bewoners en lokale partijen een onbenutte plek, zoals een braakliggend terrein, versteend (school)plein of een ‘kaal’ grasveld om in (tijdelijke) tuin. We ontwikkelden hiervoor onze eigen methodiek met 13 stappen, met aandacht voor o.a. de creatiespiraal, kennis van permacultuur, het groepsproces en leuke werkvormen. Kortom, we hebben alles in huis om samen met jou je buurt een stuk groener en leefbaarder te maken.

Het gehele traject gaan we samen in, er zijn geen gelden vooraf dus ook het werven van voldoende financiën voor de tuin en onze ondersteuning gaan we samen aan. Er is een voortraject voor de zomervakantie en eind september/oktober 2016 gaan we daadwerkelijk op jullie locatie aan de slag. Het traject wat we doorlopen, gaat uit van jullie wens die we stap voor stap realiseren. Elke stap verdient aandacht, het proces is minstens zo belangrijk als het eindresultaat! Denk daarbij aan samenwerken, loslaten, ieder zijn talent en het samen vieren! Ook het samen delen met de andere tuinen zorgt voor kracht, reflectie en herkenning.

Jeukende handen?

Kun je niet wachten om jullie NatuurSUPER tuin waar te maken? Meldt je dan meteen hier aan. Wil je nog eens van gedachten wisselen of heb je vragen over Pluk je buurt in Brabant? Kom dan naar de informatiebijeenkomst op 22/23 april a.s. in Tilburg, of neem contact met ons op via plukjebuurt@natuursuper.nu of 06-28322528. Wij zijn bereikbaar op dinsdag en woensdag.

Je kunt je voor dit traject tot 8 mei 2016 aanmelden, daarna worden de 10 locaties geselecteerd. Tilburg bijeenkomst Hoe laat, waar, aanmelding apart…

Over NatuurSUPER

NatuurSUPER is de maatschappelijke en professionele gespreks- en samenwerkingspartner voor bewoners, gemeenten, organisaties en anderen die actief zijn op het gebied van groene buurtinitiatieven. Zij ondersteund buurttuinen over heel Brabant en daarbuiten.

NatuurSUPER (stichting in oprichting) is een initiatief van Marije van der Park. Zij realiseert graag haar dromen en ideeën om deze te toetsen in de werkelijkheid. Daarbij gelooft zij in de kracht van elk mens. Naast Marije zijn er locatieondersteuners, stagiaires en vrijwilligers, adviseurs en ambassadeurs die zorgen dat NatuurSUPER groeit en bloeit.

Een NatuurSUPER tuin moet je doen! Meld je nu aan!

www.natuursuper.nu

Terug naar overzicht