Grote plannen met De Groote Heide

Grote plannen met De Groote Heide

11 maart 2015

De Groote Heide

 

In dit tweede deel is het de beurt aan Ester van Sambeeck, werkzaam als ambtenaar op het gebied van recreatie en toerisme in de gemeente Heeze-Leende. Samen met vier andere gemeenten, namelijk Valkenswaard, Cranendonck, Neerpelt (BE) en Hamont-Achel (BE), zetten ze zich hard in voor het project ‘De Groote Heide’, het grootste aaneengesloten heidegebied van Nederland.

De Groote Heide is een project dat al ruim vier jaar loopt en waarin al veel tijd en moeite geïnvesteerd is. Het idee werd aangedragen door Has van Helvoort, alliantiemakelaar bij de coöperatie, in samenwerking met verschillende gemeenten. “Toen Has zijn droom voor de Groote Heide bekendmaakte, was ik meteen om”, aldus van Sambeeck. “Als gemeente Heeze-Leende vallen we net tussen twee toeristisch- recreatieve samenwerkingsverbanden in. De Peel aan de ene en de Kempen aan de andere kant.”

De Groote Heide kwam op een prima moment voor Heeze-Leende. “De inwoners van Heeze-Leende willen ergens recreëren, maar wij beseffen als gemeente dat we daar te klein voor zijn. Ook toeristen die hier langer verblijven komen niet enkel voor de gemeente Heeze-Leende maar voor het gehele gebied eromheen. Mensen gaan bijvoorbeeld ook niet naar een plaatsje in de Ardeche, nee, mensen gaan naar DE Ardeche.” De Groote Heide kon geen officiële status krijgen, omdat het geen nationaal park of landschap is. Door de Belgen bij het project te betrekken wordt het gebied als uniek gezien. Hierdoor komt het gebied mede voor provincie en het Rijk op de kaart te staan.

 

Gebiedsborden

 

Een belangrijke wens van de projectgroep is dat er Borden met daarop een afbeelding en de naam van De Groote Heide langs belangrijke toegangswegen worden geplaatst. De gebiedsborden geven De Groote Heide een gezicht, wat voor herkenning zorgt bij bezoekers en toeristen. Ook zal het nieuwsgierigheid opwekken bij het passeren van het bord.

"De vier gebiedsborden zullen voor 1 mei aan de A2 en de A67 geplaatst worden. De plaatsing van de borden staat al lang op de wensenlijst. Regels veranderen ook regelmatig, zoals in het begin van 2015 nog. Hierdoor liep het project nog meer vertraging op. We willen nu doorpakken, voordat de regels weer veranderen. De borden in België zullen in de loop van de tijd ook worden geplaatst, maar een akkoord en de procedure daar naartoe laat nog even op zich wachten. We starten dus nu aan de Nederlandse zijde.”

Ondertussen gaat 'De Groote Heide' een volgende fase in. “We zijn bezig met de ontwikkeling van een gebiedsprogramma, waarbij alle stakeholders betrokken zijn. Op lokaal niveau gaat Heeze-Leende zich voornamelijk bezighouden met de fiets- en wandelnetwerken in het gebied. We streven naar goede faciliteiten voor toeristen die de regio bezoeken en daar hoort verbetering van de basisvoorzieningen bij. Wij hebben de knelpunten voor Heeze-Leende al laten onderzoeken en tot in detail bekeken. Om alle knelpunten te verhelpen kwamen we uit op veertien miljoen euro aan kosten. Het is dus logisch dat deze fase tijd in beslag zal nemen, want zoveel geld is er helaas niet.”

 

De Coöperatie

 

Heeze-Leende heeft net als de andere gemeentes in dit project veel hulp via de coöperatie. “Door de positiviteit en het grote netwerk van Has lukken vaak dingen die wij in eerste instantie niet voor elkaar kunnen krijgen. Door de korte lijnen met de coöperatie kunnen projecten snel opgestart  worden en dat werkt prettig.

De gemeente Heeze-Leende is in contact geraakt met de coöperatie door het contact dat Ester zes jaar geleden kreeg met Has in de lokaal toeristische adviesraad Heeze-Leende. “Has had een droom met De Groote Heide en werkt hard om dit samen met de gemeentes te realiseren. Er gaat alleen veel tijd in zitten om zo’n groot gebied met zeer beperkte middelen tot een toplocatie voor toerisme en recreatie om te bouwen.”

Terug naar overzicht