Firefly; een andere manier van netwerken

Firefly; een andere manier van netwerken

21 mei 2015

 

Firefly

Dit keer is het woord aan Ingeborg van Meggelen die enthousiast en zeer betrokken is bij Stichting Firefly. Firefly is een inspirerend kennisnetwerk in een moderne variant. Erg nuttig voor het ontdekken van bijvoorbeeld je organisatorische vaardigheden, leiderschapskwaliteiten en creatief denken. Fred Rommens, de oprichter en bedenker van Firefly in 2013, is van mening dat je met een gemiddelde netwerkavond niet veel opschiet.

‘We drinken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. Aan het einde van zo’n avond heb je wellicht een advocaat of een vormgever leren ‘kennen’, maar weet je ook wat diegene drijft en hoe diegene denkt? Hoe ze vraagstukken oppakken en hoe ze in hun werk zijn? Wanneer je antwoord en inzicht krijgt op die vragen heb je veel meer aan een netwerkavond dan wanneer je alleen kaartjes uitwisselt’, aldus Ingeborg. 

 

De Firefly familie

Als je als ondernemer of zelfstandige binnenstapt bij een Firefly avond, dan zul je ontdekken dat je er niet hetzelfde naar buiten wandelt. Met die gedachte is Firefly begonnen. Wanneer een vereniging, schoolbestuur, dorpshuis of andere organisatie zelf niet de financiële draagkracht heeft om een adviesbureau in te schakelen, kan het haar vraagstuk(ken) voorleggen aan een ‘Firefly familie’.

Zo’n familie bestaat uit 10-25 zeer diverse ondernemende leden: Zelfstandige ondernemers of ondernemende mensen vanuit een groter bedrijf. Gedurende vier bijeenkomsten buigt een familie zich over een vraagstuk en komen ze uiteindelijk met hun inzichten en/of antwoorden. Zo krijgt een organisatie inzichten op een casus vanuit een breed ondernemersperspectief.

De leden van een familie leren elkaar tijdens de bijeenkomsten zo veel beter kennen en komen erachter dat je de dingen ook op een andere manier kunt doen. Tijdens de laatste bijeenkomst presenteert ieder groepje hun ideeën/inzichten op de casus. Dit gebeurt vaak op een grensverleggende manier. Zo hebben we al antwoorden gepresenteerd gekregen in de vorm van een toneelstuk of film. ‘We hadden laatst een groep die hun inzichten presenteerde aan de hand van een zelf ontwikkeld spel. Zo’n andere manier van presenteren zet je aan het denken en motiveert leden om dingen eens op een andere manier te bekijken en doen’, aldus Ingeborg.

 

Uitdagende vraagstukken

Door van anderen te leren, leer je meer over jezelf. En je krijgt een kijkje in de keuken van een bedrijf of stichting waar je normaal niet zo makkelijk zou komen. Waar ontmoet je stichtingen, overheidsinstellingen, studenten, maatschappelijke instellingen, zorginstellingen in één netwerk?
We dagen onze gasten uit die vragen te stellen waar ze soms kort, soms langere tijd al mee worstelen. Zo hadden we een vraag van Dorpshuis de Buitengaander te Westerhoven: Help ons het gemeenschapshuis anders te exploiteren anders bestaan we over een jaar misschien niet meer!

Firefly bijeenkomsten worden momenteel gehouden in Valkenswaard, Tilburg en Eindhoven. Er is altijd vraag naar meer casussen en leden die mee willen helpen aan het oplossen van deze casussen. Tevens zijn we op zoek naar enthousiastelingen die de Firefly methodiek willen neerzetten in een andere stad. 

 

Bijeenkomst coöperatie

De coöperatie wil samen met Firefly een avond organiseren voor leden of betrokkenen uit het gebied Boven-Dommel waarbij de methode verder wordt toegelicht en we aan de gang kunnen gaan met een actueel vraagstuk uit ons gebied. Bent u geïnteresseerd in zo'n bijeenkomst of heeft u een casus die je zou willen inbrengen laat het ons dan weten via streekontwikkeling@outlook.com.

Voor meer informatie over Firefly kunt u terecht op http://www.stichting-Firefly.nl ook kunt u bellen of mailen naar: Ingeborg van Meggelen: ingeborg@netevenanders.eu of 06-44822354
 

 

Terug naar overzicht